Onze ruitervakanties in Botswana

Ooit gedacht aan een paardrijvakantie in Botswana? Een ruitersafari in Botswana wordt door velen beschouwd als de ultieme safari te paard. Dit land heeft een magnetische aantrekkingskracht op vogels en wilde dieren. Ook groeit er zeldzame flora. Dat alles bij elkaar maakt de Okavango Delta van Botswana het hele jaar door een bijzondere bestemming. Ontdek hieronder onze paardrijvakanties in Botswana.

Lees meer
Wat mag je verwachten van onze ruitervakanties in Botswana?

Botswana is een land waar je een perfecte paardrijvakantie kunt beleven. De Okavango Delta kent een van de grootste binnenlandse riviersystemen ter wereld. Door het veranderende waterniveau varieert het veel voorkomende wild door het jaar heen.
Opmerkelijkste is wellicht dat dit wetland-paradijs van liefst 15.000 vierkante kilometer diep in de Kalahari-woestijn ligt. Elk jaar stroomt water uit het 1000 kilometer noordelijker gelegen Angola vanaf mei de Delta van Botswana in. Dan ontstaat een natuurwonder: een lappendeken van rivieren, lagunes, eilanden en uitgestrekte watervlakten.

De Delta heeft een magnetische aantrekkingskracht op vogels en wilde dieren. Ook groeit er zeldzame flora. Dat alles bij elkaar maakt de Okavango Delta van Botswana het hele jaar door een bijzondere bestemming.

Tijdens de paardrijvakantie in Botswana leiden de gidsen je rond op kalme en ervaren paarden. Het gebied waarin je paardrijdt, bestaat uit 450.000 hectare pure wildernis waar giraffen, zebra’s en olifanten voorkomen. Voldoende rijervaring is wel belangrijk. Je moet alle gangen goed beheersen.

Ook is het mogelijk om een familie-vakantie te doen in Botswana. Je rijdt in een reservaat op goed getrainde, betrouwbare en aan de omgeving aangepaste paarden – denk aan Shires, Friezen, Afrikaanse Boerperd - , voor kinderen staan geschikte pony’s klaar.

Wanneer is het de beste tijd in het jaar voor een paardrijvakantie in de Okavango Delta?

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het weer en daarmee de omstandigheden, varieert en waar houd je van? Het relatief droge en warme seizoen loopt grofweg van januari tot en met maart. De bush is groen, watervlakten zijn er niet. In mei komen de watervloeden. Watervlakten zijn er in juni, juli en augustus. Het waterlandschap verandert vanaf september in droge vlakten. In november valt de regen.

Overzicht:
Januari en februari: warm tot heet. Paardrijden gebeurt vroeg in de ochtend in een briesje wind. Kleine kans op regen. Dagtemperatuur kan oplopen tot 35- 45 graden, ‘s nachts tussen de 10 en 20 graden. Regenpoeltjes in het bos en op de vlakten, maar er is geen vloedwater.

Maart, april: Dagtemperaturen van 25 tot 35 graden, ’s nachts tussen de 10 en 20 graden. De natuur is nog steeds groen. Het vloedwater ligt waarschijnlijk niet op paardrij-afstand van het basiskamp.

Mei: Dagtemperatuur van 20 tot 30 graden, ’s nachts tussen de 5 en 10 graden. De jaarlijkse vloed komt meestal in mei of juni opzetten. Het water ligt op paardrijafstand en bereikt binnen enkele weken het kamp. Motorbootjes vervangen dan de safarivoertuigen.

Juni, juli, augustus: Warme middagen, kille ochtenden en avonden. Het is winter in Botswana met 20 tot 25 graden overdag en 3 tot 5 graden ‘s nachts. Het water ligt op zijn hoogste niveau.

In september en oktober is de winter voorbij. Het water blijft tot oktober rond het kamp. De temperaturen stijgen overdag naar 30 tot 45 graden. ’s Nachts liggen deze tussen 15- 25 graden.

November en december: regenmaanden, maar de buien zijn moeilijk voorspelbaar en blijven soms een week weg. Het is warm tot plakkerig heet voor de regenval en een stuk koeler na elke bui. De regen vult de meren aan. De bush wordt weer groen, veel bomen staan in bloei. Temperatuur: 30-40 graden overdag, ’s nachts 15 tot 20 graden.

Wilt u meer informatie over een van deze ruitervakanties in Botswana bel of mail ons en we helpen u verder.

Neem contact op